Veelgestelde vragen

Antwoord op al uw kattenvragen

cat

Kattenurine is op zich geurloos, maar bij blootstelling aan lucht wordt het afgebroken door bacteriën. Daarbij ontstaat o.a. ammoniak, dat zowel voor katten als voor mensen zeer onaangenaam ruikt.

Ja, want katten beschikken over veel meer reukzenuwen dan mensen. Daardoor is de kattenneus veel gevoeliger en neemt een kat zowel aangename als onaangename geuren veel eerder en sterker waar dan wij.

Zelfs jonge katjes beschikken al over een sterk poetsinstinct. Daarnaast krijgen ze in de eerste weken van hun leven het goede voorbeeld van hun moeder. Hun sterke behoefte aan zindelijkheid en hygiëne is noodzakelijk, omdat een kat door het intensieve wassen een beschermlaag op haar vacht aanbrengt. Deze dagelijkse verzorging heeft dus niet zoveel met schoonheid te maken, maar vooral met gezondheid.

Over het algemeen verzorgt een kat zichzelf, maar soms wordt ze ook graag geholpen. Met een stofkam en borstel kun je de verzorging van haar vacht gemakkelijker maken. Langharige katten moeten zelfs elke dag worden geborsteld. Dit voorkomt vervilting van de vacht en klitvorming en zorgt ervoor te zorgen dat de kat bij het wassen niet te veel haar inslikt. Bovendien vinden de meeste katten het erg prettig om geborsteld te worden. Daarnaast moet je af en toe de 'slaap' uit de ooghoeken van je kat verwijderen met een vochtig doekje.

De ideale kattenbak is zo groot dat uw kat zich er zonder problemen in kan omdraaien. Jonge katjes moeten er gemakkelijk in kunnen en daarom mag de rand niet hoger zijn dan 15 cm. Het is ook heel belangrijk dat er altijd voldoende kattenbakvulling in de kattenbak zit. Alleen zo voorkom je dat er voor katten onaangename natte plekken ontstaan op de bodem van de bak. Verwijder dagelijks de uitwerpselen, vervang de kattenbakvulling regelmatig en spoel daarbij de bak uit met ruim water en een beetje neutraal afwasmiddel (zonder azijn of andere toevoegingen).

In de vrije natuur zoeken katten meestal een 'stil plekje'. Stel de kattenbak daarom altijd enigszins verdekt op en plaats hem zo ver mogelijk weg van de eet- en slaapplaats. Vermijd in ieder geval open, niet-afgeschermde plaatsen waar je katje maar weinig privacy heeft. Het is altijd het beste om één kattenbak meer te plaatsen dan het aantal katten dat in huis is.

Nee, zet ook een kattenbak neer als je kat naar buiten kan. Dan kan ze zelf beslissen waar ze haar behoefte wil doen.

Katten delen hun 'stille plekje' niet graag met soortgenoten. Het is daarom het beste om tenminste één bak per kat neer te zetten.

Onzindelijkheid kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is er een heel eenvoudige reden, bijv. veranderingen in de dagindeling of veranderingen in de woning. Een kat kan geïrriteerd raken door een nieuw meubelstuk op een andere plaats, een nieuwe bewoner of een nieuw huis en ze protesteert daartegen met onzindelijkheid.

Onzindelijkheid kan echter ook veroorzaakt worden door gezondheidsklachten. Als je merkt dat je kat meerdere keren per dag tevergeefs op de bak gaat, als er bloed te zien is in de urine of als de kat bij het plassen miauwt of jankt, raadpleeg dan direct een dierenarts.

Bij niet-gecastreerde katers kan territoriumgedrag de oorzaak zijn van onzindelijkheid: De kater zet dan zogenaamde ‘geurvlaggen’ uit om zijn territorium af te bakenen. De oorzaak kan ook zijn dat er teveel katten in een te kleine ruimte leven, die zich nergens kunnen terugtrekken.

Onzindelijke katten doen hun behoefte meestal op dezelfde plaats buiten de kattenbak. Om je kat weer 'op het juiste pad te brengen' helpt het vaak om die plaats zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de kat. Bijvoorbeeld door de plek met een neutraal ruikend schoonmaakmiddel te reinigen en tenminste twee weken lang met een speciale spray uit de dierenspeciaalzaak te bespuiten.