Kleine katjes zijn schattig, maar ze moeten nog veel leren... CATSAN™ wil je hier graag bij helpen. Hieronder vind je veel waardevolle adviezen op het gebied van zindelijkheid, verzorging en hygiëne. Als je deze adviezen opvolgt, zul je nog heel veel plezier aan je nieuwe huisgenootje beleven!

De eerste dagen in het nieuwe huis

De kinderkamer van uw katjeDe eerste dagen in ‘haar’ nieuwe huis zijn voor je kleine katje natuurlijk best spannend. Zoek daarom allereerst een geschikte kamer uit waar je katje rustig kan wennen aan haar nieuwe omgeving en waar ze lekker ongestoord kan spelen. Haal voor alle zekerheid stroomkabels uit de weg, verwijder giftige planten en beveilig de open haard. Sluit ook alle mogelijke ‘sluipgaten’ naar buiten af, zodat je katje pas voor het eerst naar buiten gaat als ze alle inentingen heeft gehad.Lekker slapenVeel slapen is belangrijk voor je katje. Om de juiste slaapplek te vinden, leg je op twee of drie plekken in de speelkamer een zachte deken, zodat je katje zelf kan beslissen waar ze wil slapen. Als je katje eenmaal een favoriete plek heeft uitgezocht, kun je deze vervolgens comfortabeler maken.De beste plek voor het 'stille plekje'Stel de kattenbak altijd enigszins verdekt op en plaats hem zo ver mogelijk weg van de eet- en slaapplaats. Vermijd in ieder geval open, niet-afgeschermde plaatsen waar je katje maar weinig privacy heeft. Het is altijd het beste om één kattenbak meer te plaatsen dan het aantal katten dat in huis is.

Lees meer

De natuurlijke drang naar zindelijkheid

Jong geleerd...Het poetsinstinct is jonge katjes aangeboren. Daarnaast krijgen ze in de eerste weken van hun leven voortdurend het goede voorbeeld van hun moeder, die zorgvuldig let op de zindelijkheid van haar kleintjes. Al na zes weken kunnen de jonge katjes dan helemaal zelf hun vacht verzorgen.Zó lang zijn ze ermee bezig!Voor de verzorging van hun dichte vacht maken de katjes gebruik van hun pootjes, als ze er met hun tong niet bij kunnen. Elke dag hebben ze daar ruim 3½ uur voor nodig. Door de uitgebreide wasbeurten wordt de aanmaak van huidsmeer bevorderd, waardoor de vacht beschermd en waterdicht wordt.Helemaal zelf zindelijk?Normaalgesproken doen de kleintjes hun moeder echt in alles na en leren ze op deze manier dus ook de kattenbak te gebruiken. Als je katje toch zindelijkheidsproblemen heeft, zet haar dan telkens na het eten op de kattenbak en doe dat net zo lang tot ze daar haar behoefte doet. Dit zal al snel tot het gewenste resultaat leiden.

Lees meer

Jouw rol bij de verzorging van je kat

Vacht en velKleine katjes laten zich al graag helpen bij de verzorging van hun vacht. Met een stofkam en een borstel kun je met name langharige katten hier uitstekend bij helpen. Vooral in perioden van rui (lente, en herfst) moet de vacht goed worden verzorgd. Jonge katjes vinden het overigens heel prettig zacht gekamd te worden.Ogen en orenDe ogen en oren van je katje zijn heel gevoelig. Controleer de oren regelmatig en maak ze voorzichtig schoon met een wattenschijfje. Met een vochtig doekje kun je voorzichtig de 'slaap' uit de ooghoeken verwijderen. Raadpleeg bij ongewone veranderingen altijd direct de dierenarts!Tanden en klauwenDoor de tanden van je kat regelmatig te poetsen kun je bacteriële tandplak heel goed verwijderen. Daarom is het verstandig om je katje al vroeg aan het tandenpoetsen te laten wennen. Voor de verzorging van de klauwen is het voldoende om je katje een krabpaal of krabplank te geven, waaraan ze haar nageltjes kan scherpen.

Lees meer

Prettige hygiëne van kleins af aan

CATSAN™. Hygiëne voor een spinnend tevreden kat.Wanneer katjes de wereld verkennen, zijn ze bijzonder gevoelig voor hun omgeving. En omdat ze over een uitzonderlijk goede reukzin beschikken, zijn ze veeleisend op het gebied van hygiene. Zelfs voor mensen nauwelijks waarneembare geuren kunnen ze zeer sterk ruiken!

Met CATSAN™-producten voor kattenhygiëne voelen katten zich van begin af aan op hun gemak in hun nieuwe huis. Deze producten bieden niet alleen betrouwbare bescherming tegen geurtjes, maar ze zijn ook zeer stofarm. Ook aan de zachte pootjes van je katje is gedacht. Om de nog nauwelijks opgebouwde eeltlaag te beschermen, zijn de korrels van alle CATSAN™-producten bijzonder zacht voor gevoelige kattenpootjes. Zo kun je met elk CATSAN™-product zorgen voor een schone, zachte en hygiënische omgeving, waarin je katje zich al vanaf het eerste ogenblik lekker voelt.

Lees meer

Voorkomen is beter dan genezen

Zeker is zekerOm je jonge katje te beschermen tegen de belangrijkste besmettelijke ziekten als niesziekte, kattenziekte of hondsdolheid, moet je ervoor zorgen dat ze met 12 weken alle vereiste inentingen heeft gehad, vóórdat je haar naar buiten laat. Daarna moeten de inentingen elk jaar herhaald worden, waarbij het onderstaande inentingsschema erg handig kan zijn.Gezonde voedingNatuurlijk is ook de juiste voeding voor je katje van groot belang. Geef je katje een volledige voeding, die is afgestemd op haar specifieke voedingsbehoeften in deze kwetsbare levensfase. Een goed voorbeeld hiervan is WHISKAS® voor kittens van 2 tot 12 maanden.

Lees meer

Kleine katjes worden groot

Het avontuur wacht...Als je katje vrolijk en gezond opgroeit, zal ze op een dag de drang krijgen het huis of de woning tussendoor te verlaten. Daarmee heeft je katje normaalgesproken twee dingen op het oog: andere katten en jagen. Omdat je jouw katje niet de hele dag op de voet kunt volgen, moet je ook dan enige voorzorgsmaatregelen treffen. Hieronder lees je er meer over.Tegenpolen trekken elkaar aanNormaalgesproken zijn katten na ongeveer zeven maanden geslachtsrijp. Denk er echter al op tijd over na of je wilt dat je kat jongen krijgt of niet. Je kunt het beste al een anticonceptiemethode (castratie of sterilisatie) kiezen voordat je katje een half jaar oud is.Waar moet u verder op letten?Zodra je kat de omgeving van je huis zelfstandig gaat verkennen, moet je ervoor zorgen dat ze ook voor andere mensen te herkennen is. Een goed hulpmiddel hiervoor is een tatoeage of een microchip, omdat deze hulpmiddelen niet kwijt kunnen raken. Je dierenarts kan je hierover meer informatie geven.

Lees meer

De beproefde kattenbakvulling van CATSAN™

Hygiëne voor een spinnend tevreden kat.Je ziet: Zo moeilijk is het eigenlijk niet om een goede kattenmoeder of kattenvader te zijn! CATSAN™ helpt je graag, zodat je katje zich van meet af aan helemaal bij jou op haar gemak voelt. Met CATSAN™ Hygiëne Plus en CATSAN™ Smart Pack biedt CATSAN™ je twee beproefde soorten kattenbakvulling voor uitstekende kattenhygiëne. De korrels met fijne poriën van CATSAN™ Hygiëne Plus zijn bijzonder absorberend en beschermen langdurig tegen geurtjes. Zo blijft alles lang schoon en hygiënisch. CATSAN™ Smart Pack bestaat uit een effectieve combinatie van een extra absorberende microlaag en Hygiëne Plus korrels. Zuinig en hygiënisch! Zo zorgt CATSAN™ steeds voor prettige kattenhygiëne.

Lees meer
Bekijk alle kattenbaktips