Wat moet ik doen als mijn kat onzindelijk wordt?

Onzindelijkheid kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is er een heel eenvoudige reden, bijv. veranderingen in de dagindeling of veranderingen in de woning. Een kat kan geïrriteerd raken door een nieuw meubelstuk op een andere plaats, een nieuwe bewoner of een nieuw huis en ze protesteert daartegen met onzindelijkheid.

Onzindelijkheid kan echter ook veroorzaakt worden door gezondheidsklachten. Als je merkt dat je kat meerdere keren per dag tevergeefs op de bak gaat, als er bloed te zien is in de urine of als de kat bij het plassen miauwt of jankt, raadpleeg dan direct een dierenarts.

Bij niet-gecastreerde katers kan territoriumgedrag de oorzaak zijn van onzindelijkheid: De kater zet dan zogenaamde ‘geurvlaggen’ uit om zijn territorium af te bakenen. De oorzaak kan ook zijn dat er teveel katten in een te kleine ruimte leven, die zich nergens kunnen terugtrekken.

Onzindelijke katten doen hun behoefte meestal op dezelfde plaats buiten de kattenbak. Om je kat weer 'op het juiste pad te brengen' helpt het vaak om die plaats zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de kat. Bijvoorbeeld door de plek met een neutraal ruikend schoonmaakmiddel te reinigen en tenminste twee weken lang met een speciale spray uit de dierenspeciaalzaak te bespuiten.